Wij maken onderdeel uit van de veranderende samenleving
Onze samenleving blijft in beweging. Door de digitale ontwikkelingen verandert de interactie onderling en tussen overheid en inwoners. Mensen verenigen zich steeds gemakkelijker in andere, nieuwe verbanden.
En het accent verschuift van de groep naar het individu. Daarnaast is er een sterke ontwikkeling van de 24-uursmaatschappij en de steeds verdergaande digitalisering. Ook stellen onze inwoners hogere eisen aan de gemeente qua dienstverlening en resultaten. De mensen zijn bovendien mondiger en kundiger op terreinen waarop de overheid (nog) het primaat heeft.
2. Beoordeling dienstverlening Oude IJsselstreek en gemeentes van vergelijkbare grootte

Bron: waarstaatjegemeente.nl / onderzoek dienstverlening uitgevoerd in 2018
Dit alles vraagt om een andere manier van werken van de politiek, het bestuur en de ambtenaren. Dit stelt andere eisen aan onze dienstverlening en aan de manier waarop de gemeente zaken oppakt. Onze uitdaging is en blijft om daarbij de kloof tussen de leef- en de systeemwereld te overbruggen. Onderstaand diagram geeft aan dat er nog winst te behalen is op het vlak van veilige online dienstverlening.
3. Aantal DigiD transacties per 1000 inwoners in relatie tot andere gebieden

Bron: waarstaatjegemeente.nl
Meer samen doen
We willen meer samen doen met inwoners, meer in co-creatie aan een onderwerp of beleid werken en dat is behoorlijk complex. Het betekent niet alleen wat voor ons als gemeente maar ook voor onze inwoners. Want het vraagt ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de gekozen oplossing.
Het ‘Right to challenge’ is een mooi voorbeeld van inwoners die verantwoordelijkheid willen nemen voor hun aandeel in de samenleving. Men wil zelf zeggenschap over bepaalde zaken en die zelf of samen oppakken. Bijvoorbeeld binnen taken die momenteel nog alleen of voornamelijk door de overheid worden uitgevoerd We staan open voor inwoners die zo’n ‘challenge’ willen en de verantwoordelijkheid nemen die dat met zich meebrengt.
In onze regio is de samenwerking tussen Ondernemers, Overheid en Onderwijs (de ‘triple helix’ of de 3 O’s genoemd) georganiseerd via zogenaamde Thematafels. Samen denken en dan samen doen. Voor belangrijke lokale opgaven binnen onze gemeente is dat ook een mooie manier om meer samen op te trekken. Hiervoor zien wij een zogenaamde Taskforce van mensen van buiten en binnen de gemeente voor ons.
Werken met data
Wanneer we beleid maken of aanpassen, of wanneer we een nieuw project starten dan is naar elkaar luisteren, met elkaar spreken over de behoefte, wensen en ideeën het startpunt. Net zo belangrijk is het goed gebruik maken van de vele data die beschikbaar zijn. Bij onze gemeente zelf, de regio, een universiteit, een kamer van koophandel of het CBS. Data die het beeld over een situatie verhelderen en data die trends laten zien, bijvoorbeeld demografische ontwikkelingen. Bij het monitoren en evalueren van de resultaten en effecten zijn zowel ervaring van mensen bijzonder waardevol, als ook de analyse van goed gekozen data.
Hiervan willen we meer en beter gebruik gaan maken met natuurlijk inachtneming van wetten zoals de AVG (privacy) en oog voor de moreel-ethische dilemma’s die samenhangen met werken met data. Zo zullen we vóórdat er daadwerkelijk informatiebronnen gekoppeld worden, beoordelen of het wettelijk (privacy) en ethisch verantwoord is om betreffende combinaties te maken.