Coalitieprogramma
De samenleving verandert in rap tempo en dat heeft gevolgen voor de rol van de gemeente. Onze uitdaging is om de kloof tussen de systeem- en leefwereld te overbruggen. We willen meer van buiten naar binnen werken. Door zichtbaar aanwezig te zijn. Door oprecht geïnteresseerd te zijn in meningen, ideeën en oplossingen die worden aangedragen. Door in onze besluiten een evenwichtige afweging tussen algemeen belang en individueel belang te maken. En waarin we de balans zoeken tussen geld, maatschappelijk effect en juridische (en wettelijke) kaders. Zodat we sneller en zorgvuldiger besluiten kunnen nemen, gebaseerd op de vraag van inwoners en met goede resultaten. De uitvoering zit zo dicht mogelijk bij de leefwereld van onze inwoners. Het systeem met procedures en regels is daarbij ondersteunend en niet alles bepalend.
Wat hebben we tot dusver bereikt
We leren als gemeente steeds beter communiceren en aansluiten bij onze samenleving. Het bewustzijn in de organisatie groeit. Communicatie wordt steeds meer ingezet op verschillende terreinen.
Er zijn al veel initiatieven vanuit de samenleving. We pakken deze initiatieven op en gaan in gesprek. Zoals de sfeertafel in Silvolde, waarin medewerkers van onze teams vergunningen en handhaving, verenigingen en uitbaters gezamenlijk afspraken maken. De initiatieven vanuit de inwoners komen steeds beter van de grond. Op het budget voor de initiatieven (buurtbudget) wordt een beroep gedaan, maar het blijkt niet altijd nodig om een initiatief tot stand te brengen.
Het inzetten van sleutelpersonen om mensen te bereiken verloopt succesvol. Zo zijn in Silvolde jongeren bereikt om mee te doen aan reanimatiecursussen. Er zijn statushouders die als intermediair optreden. We hebben een enthousiaste werkgroep inclusie, waarin ook inwoners deelnemen. Hier ontstaan concrete ideeën.
Inmiddels hebben we overzicht van onze beleidsregels en verordeningen. Van hieruit gaan we het beleid, daar waar het belemmerend werkt, aanpassen. Verschillende teams zijn bezig om bewust te werken vanuit de ja, mits-houding. Ideeën om letterlijk in de wijken aanwezig te zijn, worden momenteel uitgewerkt.
Ook digitaal maken we stappen. Het wordt voor inwoners die dat willen, steeds gemakkelijker om producten digitaal aan te vragen. Hierbij verliezen we onze persoonlijke service niet uit het oog.
Ontwikkelingen
We gaan verder met ons strategisch personeelsbeleid: de juiste persoon op de juiste plaats. Om mensen nog beter in te zetten op hun kwaliteiten. Zodat we op termijn minder inhuur nodig hebben en adequaat inspelen op de ontwikkelingen en vraagstukken die er zijn en komen.
Het verbeteren van onze digitale bereikbaarheid via de website, het zaaksysteem en digitale producten vraagt nog aandacht. We zijn een eind op weg, maar we zijn er nog niet. Ons doel is om 95% van de producten digitaal te kunnen aanvragen (programmabegroting 2019-2022).
We zitten nu op 45%. Ook werken we aan een toegankelijke, drempelvrije website. Hiervoor zijn landelijke richtlijnen opgesteld. Gezien de hoeveel handwerk dat nodig is om bijvoorbeeld de documenten toegankelijk te maken voor de website, denken we eind 2020 het keurmerk ‘drempelvrij Level AA’ te hebben.
We gaan door met de ontwikkeling ‘van buiten naar binnen’. We willen meer thematisch gaan werken, zodat we beter aansluiten bij verschillende doelgroepen. Jongeren bijvoorbeeld kunnen we nog slecht bereiken. De communicatievisie ‘Oog en oor voor communicatie’ is een richtsnoer voor hoe we willen (samen)werken en communiceren. Met ‘meer beeld en minder tekst’, met warm, persoonlijk contact en door letterlijk naar buiten te gaan, het gemeentehuis uit.
Verder willen we ook meer gebruikmaken van informatiesystemen en data-analyse, zodat we in kunnen spelen op ontwikkelingen. En daarmee ons beleid op basis van goede cijfers kunnen vormgeven en uitvoeren. Hiervoor werken we met een aantal gemeenten in de regio, samen met het CBS, aan een businesscase Maatschappelijk Informatiecentrum Achterhoek. Dit om data makkelijker te kunnen genereren en analyseren. De benodigde middelen hiervoor komen uit het bestaande budget (van buiten naar binnen).
Mogelijkheden
Het ontwikkelingsbudget ‘van buiten naar binnen’ van € 85.000 kunnen we verminderen met € 40.000 door vooral gebruik te maken van onze omgeving en eigen inzet. In elk geval wordt de businesscase Maatschappelijk Informatiecentrum Achterhoek hieruit betaald. Een aantal andere acties zetten we (mogelijk) later in gang, waardoor resultaten minder snel behaald worden.