In dit hoofdstuk wordt zowel de paragraaf bedrijfsvoering, paragraaf ICT als de (nieuw) verplichte inzicht in overhead weergegeven, aangezien deze onderwerpen nauw aan elkaar zijn verbonden. Alle activiteiten binnen de bedrijfsvoering zijn onderdeel van de overhead.
In 2017 heeft een organisatie-(zelf)evaluatie-onderzoek plaatsgevonden. Bestaande uit een benchmark, medewerkerstevredenheidsonderzoek en rondetafelgesprekken met de gehele organisatie. Voor de doorontwikkeling en/of implementatie van de acties is een eerste inschatting van de kosten opgenomen. Dit bedrag wordt gedurende een periode van 3 jaar opgenomen in de begroting. Mochten er bij de doorontwikkeling wijzigingen binnen de organisatie optreden dan komen we daar op terug in de voorjaarsnota.
Om de doorontwikkeling van de organisatie verder vorm te geven zijn er jaarlijks thema’s aan te wijzen die door de organisatie zelf wordt uitgevoerd maar waarvoor ook externe hulp nodig is. Hierbij kan worden gedacht aan de verdere opzet van strategische personeelsplanning/beleid door externen. Als vervolg op het medewerkersonderzoek, die we periodiek moeten houden i.v.m. de voortgang, willen we met behulp van een klantentevredenheidsonderzoek weten wat en hoe de burger denkt. Op basis van de conclusies wordt de doorontwikkeling van de organisatie verder vorm gegeven.
In 2013 is afgesproken dat na 3 jaar het functierollenboek wordt geëvalueerd en onderhoud aan het loongebouw plaatsvindt. Het functierollenboek is compleet en behoeft geen bijstelling.
In 2018 is een vervolg gegeven aan de doorontwikkeling van de organisatie. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de ontwikkelagenda's die voor de teams en de organisatie als geheel zijn opgesteld. Basis daarvoor is de visie/missie van de gemeente. Deze agenda's geven ons houvast in de richting die noodzakelijk is om aan de huidige en toekomstige opgaven die aan de organisatie gesteld worden, te kunnen voldoen.
Een van de onderwerpen die zowel op organisatie- als team- als individueel niveau van belang is, is inzicht krijgen in de kwaliteiten van iedere medewerker. Hiervoor is gebruik gemaakt van de CliftonStrenghts-methodiek. Het streven is dat de juiste persoon, op de juiste plaats, op het juiste moment aan de opgaven kan werken.