In de gemeente Oude IJsselstreek doet iedereen ertoe. We willen een gemeente zijn waar inwoners bewust en gezond leven. Waar kinderen en jongeren kansen krijgen zich te ontwikkelen. Een samenleving waarin mensen elkaar ontmoeten en voor elkaar klaar staan. We kijken hierbij naar wat mensen wel kunnen en niet naar wat ze niet (meer) kunnen. We zien graag dat iedere inwoner meedoet en een bijdrage levert aan de maatschappij. Als mensen even -of langer- hulp nodig hebben, dan zorgen we daarvoor.
Er zijn flinke opgaven in het sociaal domein. We zien dat we meer hulp en ondersteuning moeten inzetten, onder andere door een toename van het aantal jongeren in de jeugdhulp maar ook door demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing. Tegelijkertijd hebben we te maken met financiële tekorten die om structurele veranderingen vragen.
We willen gaan doen wat echt nodig is. Wij hebben ervoor gekozen om te werken aan een kwaliteitsslag in het Sociaal Domein om binnen de financiële kaders te komen. Hierbij beogen wij een inhoudelijke verandering. Wij willen dingen anders doen en daardoor verbetering voor de inwoners realiseren. Ook willen wij dat de uitvoering van het Sociaal Domein binnen de financiële kaders wordt gebracht.
Ons doel is vooral om aan te sluiten bij al het goede en bestaande wat er al is. Denk aan het sterke verenigingsleven, de vele vrijwilligers die onze gemeente rijk is, initiatieven vanuit buurten en kernen en de inzet vanuit betrokken professionals. De ambitie/opgave is de beweging te maken naar versterking van de samenleving en het voorliggend veld. Dit moet ook zichtbaar worden in een (geleidelijke) ombuiging van de financiële verhoudingen. Op dit moment gaat nog steeds het grootste deel van het beschikbare budget naar de specialistische, geïndiceerde hulp. We willen toe naar minder inzet van middelen in de zwaardere zorg en meer inzet op preventie en samenleving.
De weg waarlangs we verder transformeren hebben we samengevat in drie hoofdlijnen:
- Normaliseren; wij willen het vermogen van mensen bevorderen om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven (positieve gezondheid), wij willen dat niet allerlei zaken die gewoon bij het leven horen tot problemen worden gemaakt en als er toch zorg nodig is moet deze zo licht en dichtbij als mogelijk.
- Voorkomen; wij willen de preventieve infrastructuur van de kernen versterken, de sociale omgeving van onze inwoners heeft een belangrijke rol en wij willen dat deze optimaal kan helpen om zwaardere zorg te voorkomen.
- Innoveren/Samenwerken; wij zoeken naar strategische partners om samen te innoveren, slagkracht te vergroten en versnippering en bovenmatige administratieve lasten tegen te gaan. De doorgeslagen juridisering en marktwerking staat wat ons betreft de transformatie in de weg.