Transformatie
Na de decentralisatie van taken naar de gemeente per 1 januari 2015 op grond van de Jeugdwet, de Wmo 2015 en Participatiewet is de transitie op dit moment vrijwel achter de rug. Om de doelen van de decentralisatie te bereiken is er een verdergaande transformatie van zowel gemeente, inwoners en zorg- en maatschappelijke partijen nodig. De transformatie moet er toe leiden dat mensen zo veel mogelijk zelf de regie hebben over hun leven, zich maximaal ontwikkelen en naar eigen kunnen een bijdrage leveren aan de samenleving. Deze transformatie is slechts beperkt op gang gekomen, maar is wel hard nodig om ook in de toekomst de hulp en ondersteuning beschikbaar en toegankelijk te houden.
In vergelijking tot de oorspronkelijke verwachtingen en tot veel andere gemeenten heeft Oude IJsselstreek het in de afgelopen jaren relatief goed gedaan door inwoners ondersteuning te bieden binnen de bestaande budgetten voor jeugdhulp en Wmo-voorzieningen. Ook wij hebben echter te maken met dalende budgetten en op onderdelen stijgende kosten. Daarbij komt dat er relatief veel mensen afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Dit vraagt zorgvuldig omgaan met de beschikbare middelen. Van echte verandering is nog nauwelijks sprake, er is vooral voortgegaan met bestaande voorzieningen. De hervorming van onszelf en partijen in het sociaal domein staat nog in de kinderschoenen.
De komende jaren zetten we extra in op het voorkomen van het ontstaan van problemen en op het realiseren van oplossingen die beter passen bij de specifieke situatie (integrale aanpak). Door (groepen) mensen beter in staat te stellen zelf regie op hun leven te nemen voelen zij zich over het algemeen beter. Bovendien hebben zij dan meestal na verloop van tijd minder en lichtere vormen van zorg of basisvoorzieningen nodig. Door mensen op allerlei manieren te stimuleren om mee te doen in de samenleving zullen zij ook minder vaak afhankelijk zijn van hulp en ondersteuning vanuit de gemeente.
Ook zetten we in op het realiseren van een andere rolverdeling tussen inwoners, maatschappelijke instellingen en de overheid. Opdat we als gemeente en partijen in het sociaal domein gericht zijn op het bereiken van maatschappelijke effecten en het blijven aansluiten bij de samenleving die steeds in verandering is. We zetten in op een andere manier van denken en handelen van alle betrokken partijen.