Samenwerking
De Achterhoek kent een aantal complexe opgaven:
- Bevolkingskrimp (gevolgen voor draagvlak voorzieningen, arbeidsmarkt, woningmarkt)
- Vergrijzing (gevolgen voor woningmarkt/huisvesting, gezondheidszorg, arbeidsmarkt)
- Braindrain : jonge mensen trekken weg om elders te studeren aan Hogeschool of Universiteit en keren na hun studie niet terug (gevolgen voor arbeidsmarkt, voorzieningen)
- Bereikbaarheid
- Grensligging (resulterend in een “halve” arbeidsmarkt, - huizenmarkt, - voorzieningenaanbod)
De afgelopen vier jaar werkten (eerst 8, nu 7) Achterhoekse gemeenten samen in de Regio Achterhoek, een Gemeenschappelijke Regeling. Daarnaast is er Achterhoek2020, een samenwerkingsverband van overheid, ondernemers en organisaties, waarin de gemeenten door twee bestuurders worden vertegenwoordigd. Geconstateerd werd dat deze samenwerkingsstructuur slagkracht en doorzettingsvermogen mist.
Daarnaast zijn de afgelopen vier jaar veel initiatieven van individuele Achterhoekse gemeenten op gebied van grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland. Op dit moment is hier nog weinig onderlinge afstemming of samenwerking in.
In 2017 is een discussie gestart over doorontwikkeling van de Regio Achterhoek en Achterhoek2020. Er is een conceptstructuur ontwikkeld met een “Achterhoek Board” (overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties) en Thematafels om de ideeën uit te werken. De controlerende functie komt te liggen bij een “Achterhoek Raad”, waarin de Achterhoekse gemeenteraden worden vertegenwoordigd. Besluitvorming hierover wordt verwacht in 2018. Daarnaast werkt Achterhoek2020 aan nieuwe toekomstvisie Achterhoek2030. Dit moet de basis worden waarop de nieuwe Achterhoek Board gaat sturen.
In 2017 is een daarnaast nieuw initiatief voor bestuurlijke internationale afstemming en besluitvorming opgericht door 5 Duitse en 7 Nederlandse gemeenten “D5 / Nl7”. Op ambtelijk niveau is er afstemming onder de vlag van “Grenshoppers”, een Nederlands-Duits ambtelijk netwerkverband.
Oude IJsselstreek onderhoudt al lang goede bilaterale bestuurlijke en ambtelijke betrekkingen met Bocholt. Gezamenlijke initiatieven als het Internationaal Netwerkburo en Visie Oude IJsselzone lopen goed. Oude IJsselstreek is lid van de Euregio Rijn –Waal en Euregio Gronau (als lid van Regio Achterhoek). Euregioverbanden zijn grootschalig, bieden zeer beperkt mogelijkheid om effectief invloed uit te oefenen maar bieden soms financiële ruimte in de vorm van subsidies.
Ten aanzien van de Regio Achterhoek moet nog besluitvorming plaatsvinden. Afhankelijk hiervan kunnen we verdere stappen zetten.
De effectiviteit van de verschillende nieuwe structuren en samenwerkingsverbanden moet komende tijd blijken.