Inleiding

Uitvoeren maakt sterk! Dat is de titel van onze begroting 2023 – 2026. In deze begroting spreken we de ambitie uit om samen op weg te gaan naar een sterker Oude IJsselstreek. We gaan plannen die we hebben bedacht en afgesproken realiseren en uitvoeren. Plannen die Oude IJsselstreek sterker maken. Het is een uitdagende opgave. Vooral ook omdat de actuele (inter)nationale ontwikkelingen, ons allemaal (inwoners, bedrijven, collega’s en onszelf) raken en bezorgd maken: zoals de langetermijn gevolgen van het coronavirus, de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie (en hoge energieprijzen) en een algemeen gebrek aan vertrouwen in de (nationale)politiek. 
Een onzekere tijd op verschillende vlakken. Daar kunnen we niet omheen, maar het weerhoudt ons niet om door te pakken. We werken met lef aan het uitvoeren van onze plannen. Over het algemeen liggen we goed op koers. 
De eerste stappen zijn gezet voor de uitvoering van het meerjarenplan vergroenen en klimaatadaptatie. Het nieuwe Akkoord van Groenlo is vastgesteld om uiterlijk in 2050 energieneutraal te zijn. De implementatie van het nieuwe VANG beleid ligt op koers. We stellen een ontwikkelplan op voor het Landschapspark Oude IJssel. Vanuit het gedachtegoed 'Health in All Policies' werken we volop aan de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. We bereiden, samen met een breed netwerk aan partners, bijvoorbeeld een subsidieaanvraag voor, voor de wijkgerichte aanpak in Terborg. We zien dat bij schuldhulpverlening het aantal intakes is toegenomen met 50%. Vanuit het Impulsprogramma economie en wonen zijn we een onderzoek gestart naar de gevolgen van woningbouw op het voorzieningenniveau binnen de gemeente. Het bestemmingsplan De Rieze is geactualiseerd en we werken aan een nieuw Regionaal Programma Werklocaties. Vanuit Recreatie en Toerisme ligt de focus op onder meer het recreatief ontsluiten van de Vennenbulten en de realisatie van camperplekken. De nieuwe fietsroute van Ulft naar Bocholt is klaar. Voor het VIP zijn de voorbereidingen voor de eerste activiteiten voor de uitvoering afgerond en heeft de grootste transactie voor grondaankopen plaatsgevonden. Voor een toekomstbestendig agrarisch bedrijfsleven maken we lokale instrumenten die agrarische ondernemers kunnen gebruiken als aanvulling op de gereedschapskist vanuit de provincie. De aanbestedingsprocedure IKC Gendringen is afgerond, investeringen voor realisatie van het deel kinderopvang leidt tot hogere investeringsopgave, die wordt gedekt door huurverhoging. De eerste stappen voor het maken van een plan datagedreven werken zijn gezet. Om onze online dienstverlening te verbeteren, gaan we meer webformulieren ontwikkelen. Zo kunnen bijvoorbeeld inwoners vanaf dit jaar digitaal een bezwaar indienen over de aanslag WOZ. We hebben een startnotitie opgesteld voor de gemeentelijke huisvesting, die we komend jaar verder gaan uitwerken. 

Voor de voorbereiding van de nieuwe wijk De Tuit in Varsseveld vragen we extra krediet. Vanwege onder andere de gevolgen van de Achterhoekse woondeal, mogelijke aanpassing tracé A18/N18 en een WOO verzoek. Voor de voorbereiding van de transformatie van de Wesenthorst en omliggend gebied hebben we extra geld nodig voor plankosten: voor interne uren, aanvullende onderzoeken en stedenbouwkundig ontwerp (locatiepaspoort en stedenbouwkundig plan).

Financieel
Deze eerste bestuursrapportage geeft een voorlopig beeld van een tekort van circa 1,2 miljoen. Belangrijkste redenen hiervoor zijn: 
-    Nieuwe afgesloten CAO voor gemeenteambtenaren (ruim 1 miljoen euro nadelig). Mogelijk compenseert het Rijk een deel hiervan via de meicirculaire, maar dat is nu nog niet bekend. 
-    Sanering bodemverontreiniging bij zwembad De Paasberg: 0,2 miljoen euro. 
-    Kosten rond de bouw van IKC de Wijssel (afboeken boekwaarde, sloop- en verhuiskosten) komen op basis van de boekhoudregels ten laste van de exploitatie: circa 0,4 miljoen. 
Op basis van de september- en decembercirculaire valt de algemene uitkering vanuit het Rijk zo’n 0,5 miljoen voordeliger uit. 

Wij stellen u voor:
1.  De 1e Bestuursrapportage 2023 vast te stellen en de afwijkingen middels een begrotingswijziging te verwerken in de Programmabegroting 2023;
2.  Het voorbereidingskrediet Varsseveld De Tuit met € 513.525 uit te breiden.
3.  Het voorbereidingskrediet De Wesenthorst met € 185.493 uit te breiden.

Verloop saldo begroting (x 1.000)
Totaal Structureel Incidenteel
Saldo programmabegroting 2023-2026 -636 683 -1.319
Afwijkingen 1e berap
* afwijkingen exploitatie -1.214 -1.181 -34
* afwijkingen SD 0 -250 250
Nieuw saldo begroting -1.850 -748 -1.103