Programma 2: Een leefbare gemeente

Doelen en acties

Terug naar navigatie - Doelen en acties

2.1- Gezond leven

Terug naar navigatie - 2.1- Gezond leven

Stand van zaken

G

Vanuit het gedachtegoed 'Health in All Policies' werken we volop aan de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Hieronder staan enkele belangrijke ontwikkelingen uit het afgelopen kwartaal verder toegelicht.

Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
De doelstelling om de gezondheid en de kwaliteit van leven van onze inwoners te verbeteren krijgt een flinke impuls via het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Het GALA is begin februari ondertekend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), GGD GHOR Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS. De stip op de horizon van het GALA is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Met ondertekening van het GALA komt er ook een substantiële financiële impuls naar gemeenten toe om de doelen uit het akkoord te behalen.

Het GALA is een financiële steun in de rug voor de uitvoering van onder andere de drie speerpunten uit de lokale gezondheidsnota 'Gezonde kansen in Oude IJsselstreek': kansen(on)gelijkheid, mentale gezondheid en vitaal ouder worden.

Wijkgerichte aanpak in Terborg
De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft samen met de gemeente Oude IJsselstreek in samenwerking met een breed netwerk aan partners een grote subsidieaanvraag voor de wijkgerichte aanpak van het programma 'Een rookvrij leven voor iedereen' voorbereid.
De aanvraag is gedaan voor Terborg, omdat uit diverse gezondheidsindicatoren blijkt dat Terborg slechter scoort dan andere gebieden in Oude IJsselstreek. De belangrijkste doelstelling van de wijkgerichte aanpak is om gezondheidsproblematiek en andere sociale problemen in samenhang aan te pakken.

Samen Sterker Thuis
Steeds meer ouderen weten de weg te vinden naar het team van Samen Sterker Thuis. Het team ondersteunt inwoners bij het langer en zelfstandiger thuis blijven wonen. Samen met de inwoner bekijken we wat echt nodig is. Het accent ligt daarbij op het behoud van wat een inwoner zelf kan, wat aangeleerd kan worden (herleren of ook wel re-ablement genoemd). En wat er mogelijk is met hulpmiddelen, zorgtechnologie en ondersteuning van familie, vrienden en kennissen. De eerste positieve ervaringen zijn actief gedeeld via verschillende communicatiekanalen.

Ervaren gezondheid in gezondheidsmonitors
Uit de Gezondheidsmonitor van de GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat de ervaren gezondheid van middelbare scholieren is toegenomen: 88 procent van de middelbare scholieren ervaart de gezondheid als (zeer) goed. In 2019 was dit nog 85 procent. Het gemiddelde in de Achterhoek ligt op 84 procent en het gemiddelde in Nederland is 83 procent.

De ervaren gezondheid van jongvolwassenen (16 tot en met 25- jarigen) is echter fors gedaald: 64 procent van de jongvolwassenen ervaart de gezondheid als (zeer) goed. In 2019 was dit nog 78 procent. Het gemiddelde in de Achterhoek en in Nederland ligt ook op 64 procent.

De resultaten uit de Gezondheidsmonitor voor volwassenen en ouderen zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Het is de verwachting dat deze resultaten nog voor de zomer beschikbaar zijn.

2.2- Meedoen

Terug naar navigatie - 2.2- Meedoen

Stand van zaken

G

We geloven in een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen en iedereen meetelt. Door inwoners een uitkering te geven creëren we een afhankelijkheidspositie en laten we talenten en kwaliteiten onbenut. Het is onze ambitie dat alle inwoners op hun eigen manier meedoen. 

Ondersteuning bij verkrijgen en behouden van werk
In het eerste kwartaal heeft de focus gelegen op de doorontwikkeling van de werkprocessen rondom de intake, de in te zetten re-integratiemiddelen en het gebruik van systemen. In het tweede kwartaal worden de opbrengsten geïmplementeerd om de inwoner nog beter te kunnen ondersteunen. Daarnaast wordt er ingezet op de uitbreiding van het netwerk van werkgevers, onder andere door de ontwikkeling van een sociaal akkoord.

Ondersteuning bij bestaanszekerheid
Op dit moment treffen we de voorbereidingen om in de tweede helft van 2023 de energietoeslag opnieuw uit te keren aan de inwoners met een inkomensniveau tot 130% van de norm inkomensondersteuning. Er is een stijging van bijna 50% in het aantal intakes voor schuldhulpverlening.

STOER geeft op dit moment vorm aan de evaluatie van de Maatschappelijke banen.

2.3- De bedoeling

Terug naar navigatie - 2.3- De bedoeling

Stand van zaken

G

Voor het werken volgens de bedoeling is een vervolg gegeven aan de verbinding en de dialoog met medewerkers onderling en met onze samenwerkingspartners. Op deze manier is onder andere de verordening op een aantal onderdelen aangepast en worden de beleidsregels in het tweede kwartaal onder de loep genomen.

De organisatieontwikkeling, waarbij gewerkt wordt aan het vormen van één eenheid sociaal domein waarin zowel beleid als uitvoering voor het sociaal domein worden samengevoegd, heeft in de afgelopen periode tijd en aandacht gevraagd. Deze ontwikkeling biedt echter ook de kans om in het tweede half jaar een vervolgstap te maken op integraal sturen op onderlinge verbindingen en het werken volgens de bedoeling in het hele sociale domein. 

We leren door te doen en we vinden het belangrijk om inzichtelijk te maken wat we leren en wat we daarmee doen. Een aantal collega's is daarom gestart met een training om dit leerproces beter inzichtelijk te maken en te monitoren welke veranderingen we realiseren in het werken volgens de bedoeling.