Programma 5

 

5.1 Onvermijdelijke ontwikkelingen

 

0.8 CAO 2024
Het CPB verwacht dat de cao-lonen zullen toenemen met gemiddeld 3,8% in 2025. (De cao-loonstijging blijft dus hoog vergeleken met eerdere jaren. Dat komt doordat de cao-loonstijging een lange remweg heeft door de verschillen in afsluitmomenten en looptijden van cao’s. Ook blijft de arbeidsmarkt krap waardoor de onderhandelingspositie van werkenden sterker is.)

 

5.2 Bestaand beleid

 

0.4 Opheffen budget eigen risicoverzekeringen
We ramen jaarlijks €25.000 voor kostendekking eigen risico bij schade en/of niet verhaalbare schades. De jaarlijkse kosten zijn in principe niet in te schatten, omdat dit afhankelijk is van het aantal claims dat wij als gemeente krijgen. In de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing benoemen we dit risico al en maakt het onderdeel uit van het benodigde weerstandsvermogen. Daarom kan dit bedrag vrijvallen en gaan wij in de jaarlijkse BERAP's de stand van zaken aangeven.

 

0.4 Een toekomstbestendig en toegankelijk gemeentehuis
Het huidige gemeentehuis is toe aan groot onderhoud en voldoet op een groot aantal plekken niet meer aan de eisen die aan een hedendaags kantoorgebouw gesteld worden. Denk hierbij aan Arbo eisen (lucht, geluid, temperatuur, veiligheid) en aan passende werkplekken om hybride en nieuwe manieren van samenwerken mogelijk te maken. Uit de RI&E is gebleken dat ook de kantoorlocatie in het Portiersgebouw op de DRU, waar ons participatiebedrijf STOER is gehuisvest, geen ARBO-verantwoorde kantoorlocatie is. De (ver)bouw mogelijkheden aldaar zijn beperkt. Het bieden van een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving is ook een belangrijke voorwaarde om nieuwe collega’s aan ons te binden. 
Er is een scenariostudie uitgevoerd om beeld te krijgen bij de randvoorwaarden en kosten van diverse mogelijke scenario’s voor huisvesting. Gezien de landelijke ontwikkelingen – gemeenten en provincies krijgen na 2026 minder geld van het Rijk – is nieuwbouw financieel niet haalbaar. Uit de scenario studie is gebleken dat een grondige vernieuwbouw van het huidige gemeentehuis ook een investering met zich meebrengt van circa 10 miljoen. Gelet op de beperkte financiële positie is eerst een nader vervolgonderzoek nodig om te zien of dit investeringsbedrag niet verder verlaagd kan worden.
Het bestaande Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) is de leidraad voor de geplande investeringen in de komende jaren. Prioriteit wordt gegeven aan investeringen die essentieel zijn voor het goed kunnen blijven functioneren en de veiligheid van onze werkomgeving. Essentiele verbeteringen uit te voeren die een merkbare impact hebben op het welzijn en de productiviteit van onze medewerkers. Maar uitvoering van het bestaande MJOP alleen is dus niet voldoende. Met een renovatie van het gemeentehuis bereiken we dat we voldoen aan de bouwkundige en onderhoud technische eisen, de ARBO eisen en zorgen we ervoor dat we voor onze inwoners, bedrijven en partners optimaal kunnen blijven bedienen. Inhuizing van STOER in het gemeentehuis is een mogelijke optie. Maar ook uitwijken van STOER naar een andere kantoorlocatie, al dan niet samen of in relatie met ketenpartners, in een van de bestaande gemeentelijke accommodaties, zal nader worden verkend.
Gelet op dit nader uit te voeren onderzoek is in deze voorjaarsnota nog geen investeringsbedrag opgenomen.

 

0.8 fte Uitbreiding bomenploeg
Om kennis en kunde op het gebied van onderhoud van bomen, bossen en buitengebied te behouden is het noodzakelijk om opnieuw een bomenploeg op te starten, zodat we gespecialiseerd onderhoud zelf kunnen uitvoeren en er in geval van calamiteiten snel kunnen schakelen.
Onze huidige Boomdeskundige wordt volledig ingezet voor kapvergunningen voor het team Vergunningen (FO) en een klein deel voor BUOR zelf. Door zelf een uitvoerende ETW-er te hebben kunnen we het aangevraagde extra budget "Bomenbeheer" mede verlagen.

 

0.8 Ondersteuner B ecologie/flora en fauna  
We krijgen steeds vaker te maken met wet Natuurbescherming (flora en fauna) en ecologie. Om ervoor te zorgen dat we ons houden aan geldende wet- en regelgeving is extra inzet/toezicht op uitvoering groen noodzakelijk. Door inzet van deze kennis werken we meer ecologisch verantwoord.
De eerste aanleiding is het ecologische bermbeheerplan, maar ook het onderhouden van waterwegen en het überhaupt werken volgens de wettelijk eisen van de Flora en Fauna wetgeving. Door deze fte vanaf 2025, te koppelen aan het toezicht “Zwarte Veen" kunnen we ook uitvoering geven aan dat beleid

 

0.8 fte medewerker tractie natuurterreinen/fietspaden  
We moeten de fietsverbindingen en wandelpaden in natuurgebieden (onder andere Zwarte Veen/Engbergen) en het overige buitengebied onderhouden. Ook moeten we ruw gras maaien binnen de bebouwde kom volgens het nieuwe maaibeleid. 
In het beleidsplan “Zwarte Veen” is er wel geld beschikbaar gesteld voor materieel, maar niet voor een Fte. Zowel dit materieel als een Fte kunnen we breed inzetten in onze natuurgebieden, waaronder Engbergen.