Programma 2: Een leefbare gemeente

Doelen en acties

Terug naar navigatie - Doelen en acties

2.1- Gezond leven

Terug naar navigatie - 2.1- Gezond leven

Stand van zaken

G

Gezondheid is een groot goed en is meer dan ‘niet ziek’ zijn. Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk in goede gezondheid leven. Gezonde inwoners zijn vooral ook gelukkige en tevreden inwoners. Het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van onze inwoners is één van de hoofddoelen van onze visie ‘Naar het hart van de beweging’.

Gezonde kansen in Oude IJsselstreek
De doelstelling is verder uitgewerkt in de lokale gezondheidsagenda ‘Gezonde kansen in Oude IJsselstreek’.  In de afgelopen periode hebben we verder gewerkt aan de drie speerpunten uit deze agenda: kansen(on)gelijkheid, mentale gezondheid en vitaal ouder worden. Op basis van het een tussentijdse evaluatie van deze agenda zetten we nog meer in op ervaringsdeskundigheid én het actief betrekken van onze inwoners.

Via de wijkgerichte aanpak ‘Een Rookvrij Leven voor Iedereen’ werken we gebiedsgericht in Terborg aan het verkleinen van kansen(on)gelijkheid. De subsidie is inmiddels aan de GGD Noord- en Oost-Gelderland toegekend. Deze wijkgerichte aanpak maakt het mogelijk om vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid breed in een gezond leven te investeren. De gezondheidsindicatoren laten zien dat in Terborg meer inwoners leven met een minder goede gezondheid in vergelijking met andere kernen. Om gezondheidsverschillen te verkleinen is het van belang om ongelijk in gezondheid te investeren. 

Bij het Lokaal Ouderen Netwerk Oude IJsselstreek (LONO) zijn inmiddels ook de seniorenverenigingen (zoals de KBO’s en de seniorenbonden) aangesloten.  De (uitvoerende) professionals uit het medische en sociaal domein overleggen zo in het netwerk niet alleen over maar ook met ouderen. 

Samen met Azora en Sensire ondersteunen we via ‘Samen Sterker Thuis’ steeds meer ouderen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. De belangrijkste doelgroep zijn de nu nog zelfstandig thuiswonende ouderen (65 jaar en ouder) met een hoog risico op een hulpvraag. Daarnaast richt Samen Sterker Thuis zich ook op inwoners met een hulpvraag. Vanuit het gedachtegoed van ‘reablement’ proberen met een ondersteuningstraject de hulpvraag op eigen kracht op te lossen of beheersbaar te houden. 

Iedereen doet mee!
In Oude IJsselstreek dient iedereen mee te doen en erbij te horen. Door onder andere het uitvoeren van acties uit de ‘Lokale Inclusie Agenda 2022-2024’ is inclusie en toegankelijkheid steeds meer dé standaard in het denken en doen in Oude IJsselstreek. 

De samenwerking met de Werkgroep Onbeperkt Meedoen heeft weer voor nieuwe activiteiten gezorgd. Zo zijn er nu Prikkelarme Uurtjes bij in de bibliotheken, zijn evenementen getest op toegankelijkheid en is er een werkblad ontwikkeld voor leerlingen en ouders voor de bewustwordingslessen op scholen. 

Omdat we trots zijn op de unieke samenwerking met de Werkgroep Onbeperkt Meedoen hebben we deze werkwijze voorgedragen voor het initiatief Gemeentedelers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit is een landelijke competitie om een succesvolle lokale aanpak een landelijk podium te geven als inspiratie voor andere gemeenten. Het initiatief behoorde tot één van de drie finalisten in de categorie ‘Inclusieve samenleving verhoogd complex’. De hoofdprijs ging helaas naar een ander initiatief toe.

Gezond en Actief Leven Akkoord
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zorgt voor een extra impuls voor onze al bestaande inzet voor een gezond en actief leven met een stevige sociale basis. 

Gemeenten ontvangen via de Brede SPecifieke UitKering (SPUK) middelen voor het uitvoeren van het GALA. Voor het ontvangen van de middelen dienen gemeenten een integraal Plan van Aanpak in te dienen. Dit plan van aanpak is in september ingediend bij het Rijk en wij zijn nu in afwachting  op een besluit. Het plan is vooral een bundeling van al bestaande visies en beleid met daarbij de visie ‘Naar het hart van de beweging’ als het vertrekpunt. 

Onderdeel van het GALA is onder andere het inrichten van vijf ketenaanpakken, zowel lokaal als regionaal: Welzijn op Recept, Valpreventie, Kinderen naar gezond gewicht, de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor volwassenen en Kansrijke Start. Er heeft een eerste lokale en regionale verkenning plaatsgevonden voor het inrichten van deze ketenaanpakken.

Thematafel De Gezondste Regio
Vanuit 8RHK Ambassadeurs werkt de Thematafel De Gezondste Regio aan de ambitie om de Achterhoek de Gezondste Regio. Zowel bestuurlijk als ambtelijk is er meer verbinding met de Thematafel De Gezondste Regio tot stand gebracht. 
Als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is er een Regiobeeld voor de Achterhoek opgesteld. Het Regiobeeld geeft inzicht in de huidige vraag en aanbod van zorg en ondersteuning in de Achterhoek en de verwachte vraag en aanbod in 2040. Ook bevat het Regiobeeld cijfers over demografie, sociaaleconomische status en leefstijl van inwoners. 
Het Regiobeeld is samen met de andere uitgangspunten van het IZA de basis van het Regioplan. Het Regioplan werkt een regionale aanpak uit voor de uitdagingen en knelpunten in zorg en welzijn. Het Regioplan is eind 2023 beschikbaar.

GGD Noord- en Oost-Gelderland
De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) is een belangrijke uitvoeringspartner in het beschermen en bevorderen van de gezondheid van onze inwoners. Tijdens de COVID-19 pandemie lag de focus van de GGD NOG vooral op bescherming van de gezondheid door het bestrijden van het coronavirus. Met het zo goed als verdwijnen van het coronavirus en de komst van het IZA en GALA ontstaat er weer ruimte om in te zetten op het bevorderen van de gezondheid.

De (concept) Bestuursagenda 2023-2027 is inmiddels door de GGD NOG opgesteld. De belangrijkste gezondheidsdoelen in deze agenda zijn: vergroten van gelijke kansen op gezondheid voor iedereen, mentale gezondheid, gezonde leefstijl en gezonde fysieke & sociale leefomgeving. De raad heeft dit najaar de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op de (concept) Bestuursagenda 2023-2027.

Vanwege de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) heeft de GGD NOG ook het proces opgestart om de Gemeenschappelijke Regeling GGD NOG te wijzigen. De zienswijze procedure voor de raden is inmiddels doorlopen. De GGD NOG verwerkt op dit moment de ingediende zienswijzen van de raden. 

2.2- Meedoen

Terug naar navigatie - 2.2- Meedoen

Stand van zaken

O

We geloven in een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen en iedereen meetelt. Door inwoners een uitkering te geven creëren we een afhankelijkheidspositie en laten we talenten en kwaliteiten onbenut. Het is onze ambitie dat alle inwoners op hun eigen manier meedoen. 

Ondersteuning bij verkrijgen en behouden van werk
In het tweede kwartaal is uitvoer gegeven aan de doorontwikkeling van werkprocessen rondom re-integratie om de inwoner nog beter te kunnen ondersteunen. Daarnaast wordt er ingezet op het versterken  van dienstverlening richting werkgevers door extra uitbreiding van accountmanagement en een intensivering van de samenwerking met de afdeling economische zaken.

Ondersteuning bij bestaanszekerheid
Het uitkeren van de energietoeslag is uitgesteld naar het derde kwartaal van 2023 door vertraging in benodigde wetgeving vanuit het Rijk. In het derde kwartaal hopen we de energietoeslag opnieuw uit te keren aan de inwoners met een inkomensniveau tot 130% van de norm inkomensondersteuning. Daarnaast hebben we in de eerste helft van 2023 net zoveel intakes schuldhulpverlening uitgevoerd als in heel 2022. 
In het najaar zal de gemeenteraad geïnformeerd worden over de doorontwikkeling van de bijzondere bijstand en de minimaregelingen.

Oekraïners
Het aantal Oekraïners die we opvangen in de gemeente is stabiel. Per 1 oktober 2023 wordt de hoogte van het leefgeld geïndexeerd. 

 

2.3- De bedoeling

Terug naar navigatie - 2.3- De bedoeling

Stand van zaken

G

Voor het werken volgens de bedoeling is een vervolg gegeven aan de verbinding en de dialoog met medewerkers onderling en met onze samenwerkingspartners. Op deze manier is onder andere de verordening op een aantal onderdelen aangepast en zijn de beleidsregels sociaal domein herschreven.

De organisatieontwikkeling, waarbij gewerkt wordt aan het vormen van één eenheid sociaal domein waarin zowel beleid als uitvoering voor het sociaal domein worden samengevoegd, heeft in de afgelopen periode veel tijd en aandacht gevraagd. Aanvullende inzet op het onderlinge verbindingen en het werken volgens de bedoeling in het hele sociaal domein heeft in afwachting van deze ontwikkeling tijdelijk stil gelegen. De ontwikkeling biedt echter dé kans om hier in het tweede half jaar effectief en integraal op te kunnen sturen.

We leren door te doen en we vinden het belangrijk om inzichtelijk te maken wat we leren en wat we daarmee doen. Een aantal collega's is daarom gestart met een training om dit leerproces beter inzichtelijk te maken en te monitoren welke veranderingen we realiseren in het werken volgens de bedoeling. De geleerde methodieken worden inmiddels in de praktijk gebracht bij de contractgesprekken met de aanbieders voor Specialistische jeugdhulp en Wmo-hulp in de buurt.