Programma 2: Een leefbare gemeente

Terug naar navigatie - Doelen en acties

* 2.1 Inwoners ervaren een positieve gezondheid

Terug naar navigatie - * 2.1 Inwoners ervaren een positieve gezondheid

Stand van zaken

G

Gezondheid is een groot goed en is meer dan ‘niet ziek’ zijn. Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk in goede gezondheid leven. Gezonde inwoners zijn vooral ook gelukkige en tevreden inwoners. Het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van onze inwoners is één van de hoofddoelen van onze visie ‘Naar het hart van de beweging’.

Vanuit het ‘Lokale Plan van Aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord 2024-2026’ en het ‘Regioplan de Gezondste Regio Achterhoek’ werken we met heel veel partners aan de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.

Gezonde en veerkrachtige jeugd
Via de Gezonde School aanpak werken we steeds meer samen met het primair en voortgezet onderwijs aan een gezonde kindomgeving. Zo heeft het Almende College het certificaat Gezond School voor het thema sport en bewegen ontvangen. De voorbereidingen zijn gestart om dit najaar ook aan te sluiten bij het landelijke programma ‘JOGG Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst’

Buurtzorg Jong is gestart met een pilot voor het versterken van de pedagogische context. Samen met het onderwijs zijn zij aan de slag om het gewone leven te versterken door het aanbieden van collectieve ondersteuning op school in plaats van individuele zorg. 

Met onze partners uit de bouwteams voor zowel jeugd als wmo zijn verschillende plannen uitgewerkt en in uitvoering. Het gaat het dan bijvoorbeeld om het vergroten van de leefbaarheid in de wijk en het versterken van de sociale basis in Silvolde door het verbinden van formele en informele zorg. Buurtzorg Jong voert een pilot uit in Terborg om de inzet van specialistische GGZ te voorkomen of gerichter in te zetten.  

Vitaal ouder worden
Door Samen Sterker Thuis blijven we investeren om ouderen te ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Samen met Sensire en Azora werken we vanuit een vernieuwende en domeinoverstijgende netwerkorganisatie. Samen Sterker Thuis komt steeds beter en eerder in beeld. Ook als er nog geen zorgvraag is. Zo is het mogelijk om nog meer in te zetten op positieve gezondheid en reablement ter voorkoming van inzet van zorg en voorzieningen. De samenwerking met het medisch domein via onder andere ergotherapeut en de huisarts loopt steeds beter. Voor de verbinding met het voorliggende veld sluit ook een welzijnscoach van Sociaal Werk Oude IJsselstreek aan. 

De ketenaanpak valpreventie is vanuit een lokale werkgroep inmiddels bijna volledig ingericht. Er zijn afspraken gemaakt met fysiotherapeuten voor het geven van valpreventiecursussen. De voorbereidingen voor een campagne in dit najaar tijdens de valpreventieweek zijn gestart. 

De lokale coalitie tegen eenzaamheid groeit. Steeds meer inwoners en professionals sluiten zich bij deze coalitie aan en gaan activiteiten (bijvoorbeeld wandelingen, lunches en het bezoeken van festivals) organiseren. 

Gelijke kansen voor iedereen
Gezondheidsverschillen verkleinen we door ongelijk te investeren. Op basis van diverse (gezondheids)indicatoren is gebleken dat onder andere voor Terborg extra aandacht nodig is. Via een landelijke subsidie zijn we met wijkaanpak ‘Een rookvrij leven voor iedereen’ met inwoners en professionals in Terborg in gesprek over roken en breder hun gezondheid. Onder de vlag ‘Terborg Gezond!’ is de samenwerking met het onderwijs, Buurtzorg Jong en de moskee inmiddels opgestart. 

De Werkgroep Onbeperkt Meedoen blijft via heel veel verschillende activiteiten werken aan een nog inclusiever Oude IJsselstreek. De afgelopen periode is de werkgroep ondersteund in hun doorontwikkeling. Inmiddels is de werkgroep een zelfstandige stichting en ontvangt een basissubsidie voor hun activiteiten. Bij de verkiezing van de meest toegankelijke gemeente van Nederland behoren we tot de laatste tien kanshebbers op de titel. 

Via Sociaal Werk Oude IJsselstreek is er onder de titel ‘Geef Oude IJsselstreek Kleur!’ inmiddels ook een werkgroep actief voor gelijke kansen voor de Regenbooggemeenschap. Tijdens de Achterhoek Pride in juni was er een kleurrijk en divers programma in Oude IJsselstreek en in de Achterhoek. 

Vanuit de ambitie om dakloosheid in 2030 fors terug te dringen is er samen met wooncorporatie Wonion en twee aanbieders een plan van aanpak gemaakt voor kleinschalige maatschappelijke crisisopvang. 

Monitoring 
Volgens de meest recente meting (2022) ervaart 69,8% van de inwoners in Oude IJsselstreek een (zeer) goede gezondheid. Het gemiddelde in Nederland is 69,0% en in de Achterhoek is het 71,1%. De voorbereidingen voor een nieuwe Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen in het najaar zijn door de GGD Noord- en Oost-Gelderland gestart. De resultaten zijn naar verwachting uiterlijk in mei 2025 beschikbaar.

Aanvullend op de beschikbare data zetten we reflexieve monitoring in om te volgen of we werken volgens de bedoeling. Reflexieve monitoring richt zich op interactief leren en bijsturen, getoetst aan lange termijn ambities voor systeemverandering. In 2024 is deze vorm van monitoring uitgebreid naar andere partners in het Sociaal Domein. Het college en het management hebben inmiddels een training gevolgd over reflexieve monitoring. Dit najaar maakt ook de gemeenteraad kennis met deze wijze van monitoren. 

* 2.2 Integrale aanpak Zorg en Veiligheid

Terug naar navigatie - * 2.2 Integrale aanpak Zorg en Veiligheid

Stand van zaken

G

Afgelopen jaar is er door verschillende collega's gewerkt aan de verdere inrichting van zorg en veiligheid. In het tweede helft van het jaar is er nog het nodige te doen in de doorontwikkeling om alle gerelateerde wetten goed te borgen.  Afgelopen maanden is er met samenwerkingspartners hard gewerkt aan een groepsaanpak rondom een jeugdgroep. De lessen die zijn opgedaan worden verwerkt in een convenant om deze te borgen voor de toekomst. 

De toekomsttuin Kind -en Gezinsbescherming die werd uitgevoerd door de gemeente Doetinchem voor de Achterhoekse gemeenten is voor de zomer afgesloten. Op dit moment wordt uitgewerkt hoe dit verder gaat verlopen in de Achterhoek en binnen Gelderland. 

* 2.3 Wonen doe je thuis

Terug naar navigatie - * 2.3 Wonen doe je thuis

Stand van zaken

G

Op dit moment zien we een lichte afname van het aantal kinderen in verblijf, deze trend zien we vanaf 2023 ontstaan. Daarnaast worden er verschillende acties uitgevoerd op lokaal en regionaal niveau om te zorgen dat we deze lijn vasthouden. Dit vraagt van alle betrokken partijen denk daarbij aan Buurtzorg Jong, de zorgorganisaties en de Jeugdbescherming intensieve samenwerking om hierin stappen te blijven zetten. 

* 2.4 Groter bereik minimabeleid

Terug naar navigatie - * 2.4 Groter bereik minimabeleid

Stand van zaken

O

Per 1 juli zijn we gestart met de uitvoering van het nieuwe beleid. De beleids- en uitvoeringsregels zijn vereenvoudigd, waardoor de minimaregelingen makkelijker te begrijpen zijn. Bij een aanvraag wordt de gehele situatie van de inwoner bekeken en wordt direct beoordeelt of een inwoner ook voor andere (jaarlijkse) vergoedingen/tegemoetkomingen in aanmerking komt.  

* 2.5 Participeren voor iedereen

Terug naar navigatie - * 2.5 Participeren voor iedereen

Stand van zaken

G

Alle inwoners die op dit moment (inkomens)ondersteuning ontvangen vanuit Stoer zijn in beeld bij de loopbaanbegeleiders. De begeleiding wordt afgestemd op de behoefte van de inwoner, waarbij er gekeken wordt naar de mogelijkheden, de uitdagingen en de wensen van de inwoner. Waar mogelijk volgt de inwoner een traject. 
Bij de uitvoering van het klanttevredenheidsonderzoek zijn er te weinig reacties ontvangen om een valide rapport te kunnen opstellen. Op dit moment wordt er gewerkt aan respons verhogende maatregelen.