Programma 3: De werkende gemeente

Terug naar navigatie - Doelen en acties

* 3.1 Versterken van duurzame economische ontwikkeling

Terug naar navigatie - * 3.1 Versterken van duurzame economische ontwikkeling

Stand van zaken

G

Wij hebben het mogelijk gemaakt dat Liander een deel van het energienet voor Varsseveld vanuit Ulft heeft aan kunnen leggen. Verdere werkzaamheden volgen in de komende jaren. De afspraken met Technobasis en de Talententuin vernieuwen we in het najaar van 2024 zodat vanuit een faciliterende rol lokale en regionale initiatieven op het vlak van onderwijs en arbeidsmarkt voor de langere termijn ondersteund worden. Met name het bij elkaar brengen van verschillende onderwijsorganisaties en ondernemers is daarbij van belang.   

* 3.2 Versterken van compacte, toegankelijke en groene winkelcentra

Terug naar navigatie - * 3.2 Versterken van compacte, toegankelijke en groene winkelcentra

Stand van zaken

G

We zijn met ondernemers, belanghebbenden, politie en handhaving begonnen aan het proces om tot een 'actieplan veilig winkelgebied' te komen. (vergelijkbaar met het keurmerk veilig bedrijventerrein'.) We hebben een bijeenkomst georganiseerd met de verschillende belanghebbenden en zijn het proces gestart om te komen tot een veiligheidskeurmerk met afspraken. Ondernemers en politie sturen op afronding in 2024, als gemeente helpen we daarbij. 

* 3.3 Versterken van de agrarische sector

Terug naar navigatie - * 3.3 Versterken van de agrarische sector

Stand van zaken

G

Wekelijks vinden gesprekken plaats met (agrarische) bedrijven in het buitengebied. In deze gesprekken verkennen we welke toekomstwensen er leven. Het gaat hier dan bijvoorbeeld over doorgang van bedrijf, uitbreiden of verbreden van bedrijfsvoering, en/of het gebruik maken van het uitnodigingskader wonen.

In deze gesprekken wijzen we altijd op de verschillende rollen van de gemeente, de provincie en het rijk. 
Wij denken vanuit onze rol mee, maar zijn meestal niet in eerste instantie aan zet. 

* 3.4 Versterken van de (toekomstbestendigheid van de) industrie

Terug naar navigatie - * 3.4 Versterken van de (toekomstbestendigheid van de) industrie

Stand van zaken

G

Het RPW (Regionaal Programma Werklocaties) is vastgesteld door alle Achterhoekse gemeenteraden en Gedeputeerde Staten. Daarin zijn voor Oude IJsselstreek een aantal belangrijke zaken voor de toekomst vastgelegd, waaronder aandacht voor bestaande bedrijventerreinen, perspectief voor de lange termijn voor bedrijvigheid in Varsseveld. Daarbij ook, op termijn, de uitbreiding van bedrijvigheid in de omgeving van Ulft-Etten-Terborg voor lokale bedrijven, nu De Rieze zo goed als uitverkocht raakt. Het bouwrijp maken van Het VIP zal in 2025 starten. De revitalisering van de IJsselweide loopt al en ronden we in 2025 af. Vanuit onze rol als beheerder van de openbare ruimte gaan we voor extra groen en hebben we aandacht voor verkeersveiligheid. Tevens hebben we ondernemers bij elkaar gebracht om  bijvoorbeeld te kijken naar verduurzaming van bedrijven.  Tevens hebben we voor de revitalisering IJsselweide een subsidieaanvraag bij deProvincie gedaan. Vanwege de uitloop van werkzaamheden op de IJsselweide alsmede vertraging vanuit de Provincie over het toekennen van de subsidie, hebben we de aanpak van Hofskamp Zuid uitgesteld. 

* 3.5 Versterken van onderscheidend toeristisch recreatief aanbod

Terug naar navigatie - * 3.5 Versterken van onderscheidend toeristisch recreatief aanbod

Stand van zaken

G

Studenten van Saxion hebben via de Kennis- en Innovatiewerkplaats mogelijkheden voor de organisatie van de IJzerbiënnale onderzocht en een draaiboek ontwikkeld. Voor dit nieuwe cultureel evenement, gericht op de ijzerhistorie, stimuleren we partijen om in 2025 de eerste editie te organiseren. 
De samenwerking tussen studenten en ondernemers heeft inmiddels al vaker geleid tot nieuwe initiatieven en productontwikkeling zoals het bordspel ‘De Ganzensprong’, de ‘Lekker Lokaal Route’ en binnenkort het 'Scout-avontuur'. 
Dit voorjaar is er in de communicatie en productontwikkeling meer ingezet op de Duitse markt, waardoor het toeristisch recreatieve aanbod nog intensiever bij de Duitse gasten onder de aandacht is gebracht. Daarnaast vindt er eind september de 1ste EMOJI Fiets- en Handbike3Daagse plaats. Dit organiseren de gemeentes Emmerich am Rhein en Montferland, Oude IJsselstreek en de werkgroep Onbeperkt Meedoen. 
Het plaatsen van het extra Schabracq straatmeubilair in de openbare ruimte is nu in voorbereiding. Daarnaast wordt er gewerkt aan de visie recreatievaart en de realisatie van vrije camperplekken langs het water.
Op 27 juni 2024 heeft de stuurgroep van het DRU Industriepark (DRU IP) de raad geïnformeerd over het vervolg van de doorontwikkeling DRU IP.  De stuurgroep maakt een verdiepingsslag wat leidt tot een concrete businesscase met verschillende scenario’s ter versterking van de recreatieve functie van het DRU Industriepark. Dit najaar wordt dit ter behandeling aangeboden aan het College en daarna ter besluitvorming aan de Gemeenteraad. 

* 3.6 Cultuureducatie bevorderen in het primair en voorgezet onderwijs.

Terug naar navigatie - * 3.6 Cultuureducatie bevorderen in het primair en voorgezet onderwijs.

Stand van zaken

G

Stichting Kick geeft uitvoering aan het Lokale Cultuurmenu en aan de Impuls Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van het Rijk. Kunst en cultuur zijn hierdoor bereikbaar voor alle kinderen in het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs. Voorbeelden van cultuurprojecten in het onderwijs: theatervoorstellingen op school, muziekles in de klas of een bezoek aan het Rijksmuseum, maar ook zelf kunst maken d.m.v. een workshop zeefdrukken of striptekenen.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de borging van cultuureducatie in het onderwijs. Dit doen we o.a. door te werken aan een convenant cultuureducatie, waarin afspraken tussen gemeente, onderwijs en culturele aanbieders worden gemaakt. De verwachting is dat er eind 2024 een convenant cultuureducatie ondertekend kan worden door alle deelnemende partijen. Dit convenant kent weer een looptijd van 4 jaar.

* 3.7 Gelijke onderwijskansen bieden voor iedere jeugdige

Terug naar navigatie - * 3.7 Gelijke onderwijskansen bieden voor iedere jeugdige

Stand van zaken

G

In 2024 dragen we vanuit ons OnderwijsKansenBeleid bij aan gelijke(re) kansen voor onze jeugdigen. Begin 2024 is er een brede conferentie georganiseerd met alle lokale partners. Deze was succesvol, de input gebruiken we om gezamenlijk verder werk te maken van gelijkere kansen voor iedereen.  We doen dit door het faciliteren van regulier aanbod zoals peuteropvang, voorschoolse educatie, zomerschool, taalklassen, Voorleesexpress. Daarnaast zetten we ons in 2024 specifiek in op de volgende onderwerpen:

Ouderconsulenten
De pilot ouderconsulenten is positief afgerond. Uit de evaluatie blijkt dat in het pilotjaar al 42 gezinnen ondersteund zijn. Scholen en ouders zijn positief over de ouderconsulenten. De gemeente en het onderwijs hebben dan ook de intentie uitgesproken om de komende drie schooljaren de ouderconsulent voort te zetten. Twee scholen (Dynamiek en Oersprong) kunnen gebruik maken van een landelijke subsidieregeling voor de komende drie schooljaren. 

Aanpak tegen pesten/Mentale gezondheid
De landelijke dag tegen het pesten was het startmoment van een rondgang van het kunstwerk "NO Hate" om bij te dragen aan een gemeente zonder discriminatie, haat en vooroordelen.  Op diverse locaties heeft het kunstwerk gestaan zoals bij het Almende, de Dru, en IKC Groeituin. Tijdens en rondom de week tegen pesten in september zal door de bibliotheek aandacht worden gegeven aan het thema.  Ook vanuit de gemeente zal via haar socials  aan dit thema in de week tegen het pesten  aandacht worden gegeven.

In het onderwijs is de week tegen het pesten onderdeel van de Gouden weken waarbij breed stil wordt gestaan bij groepsvorming en normen en waarden.

De aanpak tegen het pesten heeft zich verbreed tot een aanpak voor mentale gezondheid voor jeugdigen in onze gemeente. Vanuit het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) bespreken we met lokale partners, waaronder het onderwijs en de jongerenraad, hoe we de mentale gezondheid samen kunnen versterken. 

* 3.8 Duurzame en toekomstgerichte onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - * 3.8 Duurzame en toekomstgerichte onderwijshuisvesting

Stand van zaken

R

De sloop van de voormalige Christoffelschool loopt vertraging op om te kunnen voldoen aan de eisen van de wet Natuurbeheer. Naar alle verwachting zal de realisatie van het IKC nu in het schooljaar 2024-2025 kunnen plaatsvinden.

Ten behoeve van de planvorming IKC Silvolde is in 2024 gestart met het opstellen van stedenbouwkundige randvoorwaarden van dit plangebied op basis waarvan de RO procedures kunnen worden ingevuld en de planvormingsfase van dit project kan worden gestart.

De uitwerking van het IHP 2024 is gestart, waarbij het project De Woelwaters meegenomen wordt bij de ontwikkeling van het plangebied De Wesenthorst.  Vanaf de start van het schooljaar 2024/2025 fuseren de De Knienenbult en De Meeander. De leerlingen van de Knienenbult (Westendorp) verhuizen naar De Meeander (Varsseveld). Ten gevolge van autonome groei van de Meeander en de extra leerlingen die overkomen vanuit De Knienenbult is aanvullende huisvesting nodig bij de Meeander.
Het college is op 18 juni 2024 akkoord gegaan met een aanvraag voor uitbreiding van de Meander als gevolg van autonome groei en fusie met de Knienenbult middels directe plaatsing van tijdelijke units naast de school met vier lokalen voor een periode van vijf jaar. 
Hiervoor is in 2024 een bedrag benodigd van € 107.000.  In de begroting 2025 zijn in lijn met de VJN de kosten voor de komende jaren opgenomen.

In het verlengde van het IHP is gestart met een onderzoek naar de kwaliteit van de gymnastieklocaties in onze gemeente om daarmee richting te kunnen geven aan een beleidsvisie en uitwerking voor de toekomst van de huidige locaties. In het vierde kwartaal ronden we dit onderzoek af. 

* 3.9 1 Vluchtelingen opvangen

Terug naar navigatie - * 3.9 1 Vluchtelingen opvangen

Stand van zaken

G

Oude IJsselstreek vult alle drie de taakstellingen voor huisvesting van vluchtelingen zo goed mogelijk in.
Daarbij kiezen we voor:

  • kleine locaties voor Oekraïners, in leegstaand vastgoed; 
  • een grote locatie voor asielzoekers, op afstand van onze kernen, in samenwerking met Doetinchem, de provincie Gelderland en het COA;
  • doorstroomlocaties voor statushouders.
  • De opvang van Oekraïners loopt op schema. Er kwamen in 2024 verschillende locaties bij, waardoor aan het einde van 2024 de gehele taakstelling gerealiseerd is.
  • We zijn op zoek naar een grote(re) locatie voor de opvang van Asielzoekers. 
  • We hebben in 2024 een doorstroomlocatie voor statushouders geopend. Daarmee kan een deel van de taakstelling voor deze doelgroep worden aangevuld. De inzet blijft, om in samenwerking met Wonion, zo snel mogelijk te komen tot reguliere woningen voor deze doelgroep. 

* 3.9 2 De gezondheid en het welzijn van inwoners bevorderen

Terug naar navigatie - * 3.9 2 De gezondheid en het welzijn van inwoners bevorderen

Stand van zaken

G

De Buurtsportcoaches, in opdracht van de gemeente, werken samen met de verschillende partijen binnen het maatschappelijk veld, om inwoners sportaanbod op maat te bieden. Zij hebben zich ingezet voor het voorkomen van vallen bij ouderen, het tegengaan van overgewicht en obesitas bij jongeren en volwassenen. Dit doen zij op basis van de ketenaanpakken vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).

De buurtsportcoach ondersteunt (sport)verenigingen, ook vanuit het Vereniging Informatie en Evaluatiepunt (VIEP). 
Daarnaast levert Helpgewoon Buurtsport de Sportparkmanager op sportpark de IJsselweide. Deze inzet voorziet in een behoefte, er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt.

We zijn actief lid van het gemeentelijk samenwerkingsverband Achterhoek in Beweging. We geven gezamenlijk uitvoering aan de regionale opgave in de sport. We hebben bijvoorbeeld met de inzet van topsporters breedtesport gestimuleerd. 

* 3.9 3 Samenwerken met Duitsland

Terug naar navigatie - * 3.9 3 Samenwerken met Duitsland

Stand van zaken

G
  • Het GROS Regiodeal project eindigde op 31 december 2023. Voor het onderdeel "Internationaal Netwerkbureau' wordt een nieuwe aanvraag ingediend bij de Regio Achterhoek voor de nieuwe Regiodeal.
  • De doorstart stagneerde in 2023 aan Duitse zijde en is pas in 2024 opgepakt. Het projectleiderschap is in Duitse handen van de Stadt Bocholt.
  • In het kader van het EMOJI project werden verschillende activiteiten uitgevoerd, zoals de Maestro dirigeerwedstrijd, de Vrijheidsloop op 5 mei en een sportevenement voor Nederlandse en Duitse scholieren. Er staan nog een aantal activiteiten op het programma voor 2024, zoals de fietsdriedaagse in het grensgebied.
  • Het thema 'huisvesting van arbeidsmigranten' heeft tot nu toe nog geen invulling gekregen.