Programma 2: Een leefbare gemeente

Wat hebben we bereikt.

Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt.

2.1- In Oude IJsselstreek is iedereen Positief Gezond

Terug naar navigatie - 2.1- In Oude IJsselstreek is iedereen Positief Gezond

Stand van zaken

G

Door de Coronacrisis is het belang van gezondheid en preventie nog hoger op de agenda gekomen. Door een gezonde leefstijl ervaren inwoners een betere kwaliteit van leven. Gezondheid en gedrag komen steeds centraler te staan in plaats van ziekte en zorg. In 2022 werkten we volop door aan de uitvoering van de drie speerpunten uit de lokale gezondheidsagenda 'Gezonde Kansen in Oude IJsselstreek': kansen(on)gelijkheid, mentale gezondheid en vitaal ouder worden.

De lokale gezondheidsagenda is afgelopen jaar tussentijds geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat ondanks de beperkingen door de maatregelen tegen het coronavirus veel activiteiten en interventies door zijn gegaan of gestart zijn. Een belangrijke aanbeveling voor het vervolg is om inwoners en ervaringsdeskundigen nog meer bij de uitvoering te betrekken. Met deze aanbeveling zijn we direct aan de slag gegaan bij het opzetten van een lokale coalitie tegen eenzaamheid. Samen met (zorg)organisaties, verenigingen en inwoners bouwen we aan een sterk netwerk om eenzaamheid te verminderen. 

Jongeren
De jeugd heeft de toekomst. Voor de jeugd in Oude IJsselstreek dienen er gelijke kansen voor iedereen te zijn. In programma 3 (doel 3.4 'Gelijke kansen voor iedereen') is beschreven hoe we daar samen met onze partners in 2022 aan gewerkt hebben. Daarnaast zijn er forse stappen gezet in het verbeteren van de keten van jeugdwerk. Met de start van vijf jongerenwerkers via Buurtzorg Jong heeft het jongerenwerk een geheel nieuwe impuls gekregen. De jongerenwerkers richten zich vooral op positieve gezondheid en preventie. Het jongerenwerk is er voor álle jongeren: met ontmoetingsplekken, sport en andere activiteiten, maar ook met een luisterend oor of individuele ondersteuning als dat nodig is. De Gebiedsmakelaar Jeugd is ook in 2022 gestart en faciliteert de jongerenwerkers bij het opbouwen van een goede en constructieve samenwerking met (netwerk)partners.  

Mensen met dementie tellen mee
Voor uitvoering van het projectplan ‘Mensen met dementie tellen mee in Oude IJsselstreek!’ is een projectleider voortvarend van start gegaan. Er zijn in samenwerking met diverse partners meerdere activiteiten opgestart om inwoners met dementie op een zinvolle wijze mee te blijven laten doen in de samenleving. Zo zijn er gespreksgroepen, cursussen en workshops. In de week rondom Wereld Alzheimerdag waren er extra activiteiten (zoals een theatervoorstelling en inlopen) om bewustwording over dementie verder te vergroten. 
 
Samen Sterker Thuis
Vanuit de bestuursopdracht Wmo zijn de professionals van Azora, Sensire en de gemeente Oude IJsselstreek samen verder aan de slag gegaan in Samen Sterker Thuis. Dit doen zij vanuit de visie zoals vastgelegd in de houtkoolschets 'Energiek en Veerkrachtig Oude IJsselstreek’. In het laatste kwartaal is de verordening Sociaal Domein aangepast op de nieuwe werkwijze vanuit Samen Sterker Thuis. Door de werkwijze van professionals vanuit het gedachtegoed 'echt doen wat nodig is' vindt er continue verdere doorontwikkeling plaats. Samen Sterker Thuis raakt door de eerste goede en positieve ervaringen inmiddels stap voor stap steeds bekender bij inwoners en maatschappelijke partners.

Onbeperkt Meedoen
Ook is de Lokale Inclusie Agenda 2022-2024 vastgesteld. De agenda laat op zeven verschillende thema’s zien wat we al doen en wat we nog gaan doen om echt iedereen mee te laten doen. De Werkgroep Onbeperkt Meedoen heeft in 2022 vol enthousiasme verder gewerkt aan een inclusievere samenleving. Zo zijn er intensieve samenwerkingen ontstaan met scholen (workshops) en met evenementen zoals Huntenpop. Wij zijn trots op de samenwerking met de werkgroep. Daarom hebben we de Werkgroep Onbeperkt Meedoen voorgedragen voor GemeenteDelers. Dit is een landelijke competitie voor lokale initiatieven met landelijke potentie. Zo inspireren we ook andere gemeenten om werk te maken van een nog inclusievere samenleving.

Sport, cultuur en welzijn
Corona heeft de afgelopen jaren een flinke impact gehad op sport, cultuur en welzijn. Vitale verenigingen bevorderen het welzijn en de gezondheid van onze inwoners, jong en oud. 

Om verenigingen toekomstbestendig te houden is in 2022 het Verenigings Informatie en Evaluatie Punt (VIEP) opgericht. De verenigingscoaches van het VIEP adviseren, ondersteunen en helpen verenigingen, stichtingen en buurthuizen. Ook zijn er in 2022 aanvullende maatregelen genomen in het Uitvoeringsplan covid-19 om sport, cultuur en welzijn te ondersteunen. De extra maatregelen waren de inzet van een extra buurtsportcoach, het beschikbaar stellen van zwembadkaartjes, ondersteuning van de DRU en de kwijtschelding van leningen aan twee buurthuizen (Borchuus en Westendorphuus).

In 2022 is de cultuurnota ‘Cultuur smeedt de toekomst 2022-2032’ vastgesteld. Met deze culltuurnota geven we kunst & cultuur een extra impuls en stimuleren we meer inwoners om mee te doen aan culturele activiteiten. 

Achterhoek in Beweging en het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA) hebben op regionaal niveau het sport- en cultuurlandschap verder versterkt. Achterhoek in Beweging heeft bijvoorbeeld het WK Volleybal ingezet om het Achterhoekse volleyballandschap te versterken door de organisatie van verschillende side-events. Gerealiseerde projecten van het CEPA zijn onder andere Kunst door de brievenbus, Kunst aan de keukentafel, maar ook de Silo Art Tour Achterhoek.

Verbinding met andere beleidsterreinen
Vanuit het gedachtegoed ‘Health in all policies’ is de verbinding gelegd met andere beleidsterreinen bijvoorbeeld met het fysieke domein. Zo is er een workshop over de Gezonde Leefomgeving door de GGD Noord- en Oost-Gelderland georganiseerd. Daarnaast is gezondheid inmiddels ook één van de expertises aan de pilot Omgevingstafel als uitwerking op weg naar de nieuwe Omgevingswet. 

2.2- In Oude IJsselstreek heeft niemand een uitkering

Terug naar navigatie - 2.2- In Oude IJsselstreek heeft niemand een uitkering

Stand van zaken

G

In 2022 heeft STOER hard doorgewerkt aan het verder vormgeven van de visie 'Naar het hart van de
beweging'. Dat uit zich door het continu blijven verbeteren in de manier waarop wij inwoners bejegenen en hoe
de dienstverlening wordt ingericht. 

Werk
STOER ondersteunt bij het verkrijgen en behouden van werk. In 2022 hebben we ingezet op het aanbieden van maatwerk trajecten aan onze inwoners. 
Daarnaast hebben we ons gefocust op het bieden van nazorg om de duurzame uitstroom te vergroten. 
In 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan, met de inzet van gespecialiseerde loopbaanbegeleiders wordt passende begeleiding richting werk en participatie geboden.
Met als doel deze nieuwe inwoners zo snel mogelijk te laten integreren in de samenleving. 

Inkomen
STOER heeft in 2022 het proces rondom inkomensvoorziening verder door ontwikkeld, waarbij er gefocust is op onder andere het werkproces rondom de intake, zodat deze inwonervriendelijk is. 

Op het gebied van de bijzondere inkomensvoorzieningen zijn de volgende ontwikkelingen zichtbaar:
Er is gestart met de voorbereiding van een onderzoek naar een verdere transformatie van de minimaregelingen,
met als uitgangspunten het uitgaan van vertrouwen, vereenvoudiging, individueel maatwerk en lagere
administratieve lasten. Doel is om die transformatie in de loop van 2023 te realiseren.

Oekraïners
In 2022 is na het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne een nieuwe opdracht bij Stoer belegd, namelijk het
verstrekken van leefgeld en het begeleiden van Oekraïners naar werk. We verstrekken leefgeld aan de in Oude IJsselstreek opgevangen Oekraïners volgens de landelijke regeling. De verstrekking verloopt deels via de bank en deels contant. Oekraïners die ondersteuning nodig
hebben bij het verkrijgen van werk worden door STOER, in samenwerking met het WSPA, in contact gebracht
met ondernemers in de regio. 

Ondernemers
STOER ondersteunt ondernemers bij het opstarten van een bedrijf en het levensvatbaar krijgen van hun onderneming. 
De ondernemers die eerder gebruik maakten van de TOZO-regeling zijn geïnformeerd over de mogelijkheid tot ondersteuning. Dit heeft niet tot extra aanvragen geleid.

2.3- In Oude IJsselstreek werken we volgens de bedoeling

Terug naar navigatie - 2.3- In Oude IJsselstreek werken we volgens de bedoeling

Stand van zaken

G

In het eerste kwartaal van 2022 hebben we met Buurtzorg Jong en onze 26 partners voor ‘Jeugd- en Wmo-hulp in de buurt’ de prioriteiten voor het komende jaar bepaald. Op basis daarvan is met de jeugd-partners een plan gemaakt over hoe we de onderlinge samenwerking rondom gezinnen in onze gemeente beter kunnen vormgeven. Doel is daarbij om in gezamenlijke verantwoordelijkheid oplossingen te realiseren die passen bij de vraag van het gezin. Ook zijn er ontwikkelteams aan de slag met hoe dit voor inwoners met een Wmo-vraag of een vraag op het gebied van onderwijs, dagbesteding en werk georganiseerd kan worden. Naast de gecontracteerde partners nemen ook STOER, UWV en onderwijs deel aan de ontwikkelteams. 

In het afgelopen jaar is er ook geïnvesteerd in de invulling van partnerschap met de gecontracteerde partijen. In kwartaalgesprekken is met alle 26 partners telkens gesproken over de visie en de manier waarop we daar met elkaar invulling aan geven. Iedere aanbieder is daarin uniek. De opbrengst van deze gesprekken is dan ook heel verschillend en werkt beide kanten op: van een kleine aanpassing in een werkproces tot een grote omslag in manier van monitoren. Alle resultaten hebben gemeen dat het (hoe klein of groot) stappen zijn naar een gezamenlijk werken vanuit de bedoeling. 

Afgelopen jaar heeft STOER zich verder ontwikkeld op het gebied van loopbaanbegeleiding en inkomensondersteuning. De werkprocessen van inkomensondersteuning zijn onder de loep genomen. Een doorgevoerde verbetering is dat we inwoners altijd vooraf informeren over de uitkomst van een aanvraag in plaats van alleen per brief. Bij een negatief besluit wordt er een gesprek ingepland, zodat er ruimte is voor een verdere toelichting en vragen. Verder is het werkproces intake geëvalueerd en hebben we een aantal onderdelen aangepast, zodat deze inwonervriendelijker zijn geworden. Ook hebben we aandacht voor een integrale aanpak. Onze systemen, die ondersteunend zijn, worden beter benut. Zo kan de inwoner zijn eigen proces volgen. Hierdoor kan er snel geschakeld worden zodat de inwoner op zijn eigen niveau de gewenste resultaten behaalt. 

Met Azora en Sensire ondertekenden we in 2022 de intentieverklaring om duurzaam samen te werken aan het vereenvoudigen van hulp en het verbeteren van de kwaliteit ervan. Vanaf 1 april zijn de professionals in Samen Sterker Thuis gestart met het werken volgens de bedoeling. In oktober heeft de gemeenteraad de gewijzigde verordening vastgesteld. Daarmee is voor de professionals van Samen Sterker Thuis ook juridisch de ruimte gecreëerd om de hulpvraag van de inwoner in hun werk centraal te stellen. 

Wat heeft het gekost in 2022?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost in 2022?
Programma 2 Begroot voor wijziging 2022 Begroot na wijziging 2022 Rekening 2022 Afwijking (tov begroot na wijziging)
Baten 10.486 11.459 16.100 4.641
Lasten 50.729 55.221 62.230 7.008
Saldo (40.243) (43.762) (46.129) (2.367)
Bedragen x 1.000