Waarom
Na drie extreem droge zomers in 2018, 2019 en 2020 viel in 2021 een normale hoeveelheid neerslag. Dat ging wel gepaard met regionale verschillen, waarbij de extreme regenval in delen van Limburg grote schade veroorzaakte. De zomer van 2022 was opnieuw extreem droog, het neerslagtekort liep in de Achterhoek op tot nog hogere waarden dan in 2018. De steeds vaker optredende weersextremen dwingen ons tot actie om beter te kunnen omgaan met droogte, hitte en wateroverlast.
Klimaatverandering is niet de enige opgave waarmee de gemeente rekening moet houden. Woningnood, energietransitie, landbouwcrisis, klimaatadaptatie, biodiversiteit en een toekomstbestendige economie zijn allemaal van invloed op het gebruik en de inrichting van onze leefomgeving.
In de gemeente waar het goed wonen is, dragen we in brede zin zorg voor een leefomgeving waar iedere inwoner, jong of oud, prettig kan leven. In het buitengebied, waar de landbouwcrisis om nieuwe antwoorden vraagt. In onze woonkernen, waar voorzieningen onder druk staan en vergroening een belangrijke opgave is én in onze centra, waar alle opgaven op een relatief klein oppervlak samenkomen. De Achterhoek scoort in de brede welvaartsindex hoog op woontevredenheid. Om die waarde te behouden, blijven we inzetten op vitaliteit in alle gebieden en op een integrale aanpak van de opgaven die bepalend zijn voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.
Een goed voorbeeld van deze integrale aanpak is de ontwikkeling van De Tuit voorheen Varsseveld-West. Hierbij wordt fors ingezet op het realiseren van een hoge ruimtelijke kwaliteit. Dit doen we door verschillende woningtypen te bouwen, deze woningen zo duurzaam mogelijk te maken en voldoende ruimte te reserveren voor groen én voor water.
Wat doen we hiervoor?
Voor programma 1 zijn er een aantal concrete doelen geformuleerd:
1. Vergroenen
2. Energietransitie
3. Bouwen en wonen
4. Landschapspark Oude IJssel en DRU Industriepark
5. Vitaal buitengebied
6. Grondstoffen en circulariteit
7. Omgevingsagenda Oost
Naast onze ambities en doelen in het programmaplan, hebben we uiteraard ook veel reguliere taken; de going concern. Hieronder is visueel weergegeven wat we aan reguliere taken binnen programma 1 uitvoeren.
Wat geven we eraan uit?
In totaal geven we binnen programma 1 ongeveer € 43 miljoen uit. In onderstaand overzicht is te zien waar het geld naar toe gaat.
Waarmee
We zoeken altijd naar de balans tussen de verschillende vraagstukken die voor ons liggen. Woningbouw, energietransitie, natuur, bedrijvigheid en vele andere onderwerpen vragen allemaal aandacht en doen allemaal een beroep op onze ruimte. Door de integraliteit op te zoeken tussen deze vraagstukken, werken we aan verbindingen die de vraagstukken onderling en daarmee de leefomgeving versterken.
In programma 1 staan de doelen: vergroenen, energietransitie, bouwen en wonen, landschapspark Oude IJssel en DRU Industriepark, Vitaal Buitengebied en tot slot grondstoffen en circulariteit centraal. Vijf dimensies van brede welvaart worden het meest beïnvloed vanuit dit programma, te weten woontevredenheid, milieu, subjectief welzijn, gezondheid en maatschappelijke betrokkenheid.
Vergroenen in de kernen draagt bij aan woontevredenheid, biodiversiteit en gezondheid, klimaatadaptatie en sociale cohesie en biedt ruimte om te bewegen, sporten, spelen, ontmoeten, ontspannen en voor natuurbeleving. We hanteren daarbij de 3-30-300 vuistregel die is opgenomen in de gemeentelijke Klimaatagenda: zicht op 3 bomen vanuit elke woning, 30% van de oppervlakte in elke wijk voor groen en binnen 300 meter van elke woning een park of groene ruimte van tenminste 1 ha.
De energietransitie in onze gemeente is goed op gang. We werken zowel in de regio als binnen de gemeente samen met diverse partners. We werken aan duurzame warmte, het aardgasvrij maken van wijken voor onze inwoners. We ondersteunen bedrijven om hun energievraag te verminderen.
Duurzaam bouwen draagt bij aan verminderen van woningnood, woontevredenheid, milieu en gezondheid. Aandacht voor verduurzaming van de bestaande woningen is belangrijk voor de energietransitie maar draagt ook bij aan de maatschappelijke betrokkenheid van bewoners en eigenaren. De uitleglocaties worden integraal en duurzaam ontwikkeld.
In het Vitale Buitengebied, waar grote ruimtelijke opgaven samenkomen, werken we integraal aan deze opgaven. Het betreft onder andere: meer mogelijkheden om wonen mogelijk te maken, meer toeristische activiteiten ontwikkelen en het ondersteunen van de agrarische ondernemers die voor grote verduurzamingsopgaven staan.
Met het vastgestelde visiedocument inclusief kaartbeeld voor het Landschapspark Oude IJssel hebben we een belangrijk kader neergezet voor ontwikkelingen in dit gebied. We werken verder aan een ontwikkelprogramma, waarmee we de inzet van middelen prioriteren om tot resultaten voor de korte en langere termijn te komen.
Oude IJsselstreek zit in een transitie naar een circulaire economie, een samenleving zonder afval. In ons nieuwe VANG beleid hebben we opgeschreven hoe we gaan werken aan de ambitie om de hoeveelheid grof en fijn restafval per inwoner per jaar te verlagen.
Hoe
Bij nieuwe ontwikkelingen kijken we niet geïsoleerd naar een vraagstuk, maar integraal. We stapelen het liefst verschillende functies waarmee we optimaal gebruik maken van de ruimte en de investeringen. We zoeken, ontwikkelen en benutten deze kansen waardoor onze euro dubbele waarde heeft.
Denk hierbij aan zon op (nieuwe) daken, bloemen in de bermen, openbare (groene) ruimte waar eenieder kan bewegen, ontspannen en ontmoeten en het circulair inzetten van (bouw)materialen/grondstoffen. De grenzen tussen sociaal en fysiek domein gaan steeds meer verdwijnen en vinden elkaar bij onderwerpen als werkgelegenheid en zorg. Zo komen sociale en fysieke ontwikkelingen bij elkaar in de uitvoering van de visie Wonen en Zorg of de aanpak van energiearmoede.
In al deze processen zien we nadrukkelijk een rol voor ons als gemeente weggelegd. Deze kan groter en kleiner zijn. Soms participeren we, soms nemen we de regie. We nemen hierbij altijd een actieve houding aan zodat we écht kunnen faciliteren, realiseren en samenwerken.