Waarom
De inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek staan voor flinke uitdagingen. De coronacrisis met alle gevolgen van dien voor de hardwerkende ondernemers, maar ook voor leerlingen in een periode waar ze zichzelf maximaal moeten kunnen ontwikkelen, is gelukkig achter de rug maar dreunt nog na. De ene crisis is nog niet goed en wel voorbij en de volgende klopt al aan. De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal, hoewel sommige harder dan anderen. De energieprijzen zijn niet alleen onwerkelijk hoog, maar ook erg onzeker. Er is nog maar een klein percentage dat niet elke maand nieuwe leverprijzen krijgt. Dat heeft vergaande consequenties voor inwoners, maar ook zeker voor ondernemers die elke maand met hogere kosten te maken krijgen. Daarbij groeien onze jongeren tegenwoordig op in een Europa waar oorlog is.
Daarnaast zien we steeds vaker de gevolgen van de klimaatveranderingen, een stikstofcrisis, hitteplan en droogte zijn maar een paar dingen die we merken. We willen allemaal ons steentje bij dragen aan een betere toekomst. Vooral agrarische ondernemers worden hierbij aangekeken. Kortom: het zijn onzekere tijden.
Als gemeente willen we al onze inwoners zo goed en waar maar mogelijk ondersteunen en helpen, maar we zijn ons er terdege van bewust dat we de onzekerheid niet weg zullen kunnen nemen. We wachten de concrete steunmaatregelen en doelen van het Rijk af, maar waar mogelijk anticiperen we, leveren we maatwerk en denken we mee in mogelijkheden. Het programma de werkende gemeente richt zich op 2 doelgroepen: ondernemers van groot tot klein en leerlingen van alle leeftijden. Via lokale, regionale en internationale samenwerking proberen we belangrijke items te agenderen, problematiek gezamenlijk en grensoverschrijdend op te pakken, en waar mogelijk samen met onze partners onze inwoners meer zekerheid te geven. We willen de kansgelijkheid bevorderen zodat iedereen bestaanszekerheid heeft, niet in de kou hoeft te zitten en zowel ondernemers als leerlingen niet alleen bezig zijn te bestaan en te overleven, maar op te bloeien.
Wat doen we hiervoor?
Voor programma 3 zijn er een aantal concrete doelen geformuleerd:
1. Impulsen aan de economie en wonen
2. Bevorderen van recreatie en toerisme
3. Vitale en toekomstbestendige bedrijventerreinen
4. Aantrekkelijke winkelkernen
5. Toekomstbestendig agrarisch bedrijfsleven
6. Gelijke kansen voor iedereen
7. Vitale en toekomstgerichte schoolgebouwen
8. Samen komen we verder
Naast onze ambities en doelen in het programmaplan, hebben we uiteraard ook veel reguliere taken; de going concern. Hieronder is visueel weergegeven wat we aan reguliere taken binnen programma 3 uitvoeren.
Wat geven we eraan uit?
In totaal geven we binnen programma 3 een kleine € 6 miljoen uit. In onderstaand overzicht is zichtbaar waar het geld naar toe gaat.
Waarmee.
De beperkte, maar niet geringe invloed van de gemeente is al beschreven. Wat we hier vooral in willen benadrukken is dat de samenwerking met onze partners essentieel is om onze doelen te bereiken. We benoemen hieronder de belangrijkste, in willekeurige volgorde:
-De ondernemers. Er zijn meerdere keren per jaar bestuurlijke overleggen met de industriekringen, winkeliersverenigingen en marktverenigingen. In open dialoog praten we over wat er nodig is, wat de gemeente hier wel of niet in kan betekenen of kan faciliteren, maar ook wat ondernemers zelf kunnen bewerkstelligen als ze zich verenigen. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun medeondernemers, de leefbaarheid en de economische dynamiek. Het programma ondernemers aan zet, het innovatiefonds, de coronasnelteststraat en zon op dak zijn voorbeelden van de gezamenlijke aanpak.
-Het LEA (Lokaal Educatieve Agenda). Alle onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties zijn vertegenwoordigd in dit overleg, gefaciliteerd door en voorgezeten door de gemeente. Ook sluiten jeugdzorgorganisaties en de GGD aan om ontwikkelingen rondom kinderen en jeugd te signalen en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor interventies. De scholen en kinderopvang staan natuurlijk het dichts bij onze leerlingen en weten als geen ander wat er speelt en hoe daarop te anticiperen. De gemeente faciliteert hierin graag zo veel mogelijk. Samen met deze partners maken we afspraken over waar we ons in 2023 op willen focussen en inzetten.
-De Regio, Euregio’s, andere gemeenten: we zijn erg blij met de thematafels omdat we daar gesprekken met de 3 o’s kunnen voeren die onze hele regio raken. Veel onderwerpen hebben een lokale weerslag maar is op lokaal niveau niet te bestrijden/verhelpen, terwijl je als Regio dat in gezamenlijkheid wel kan. Het is de plek om dingen te agenderen. Deze overleggen worden dan ook altijd zo integraal en zorgvuldig mogelijk voorbereid zodat we kunnen proberen waar maar kan kansen te pakken en synergie te krijgen. Naast de Euregio Gronau krijgen we ook steeds meer aansluiting bij de Euregio RijnWaal waardoor we voor meer INTERREG-gelden in aanmerking komen en zoeken we de samenwerking met Duitse buurgemeenten. Het spreekt voor zichzelf dat we voor elke vorm van samenwerking de andere partij nodig hebben om het als doeltreffend middel in te kunnen zetten voor onze inwoners
Hoe
Hoe we onze doelen concreet willen bereiken is per doel uitgeschreven. Daarbij is het niet zo dat als we alles gedaan hebben zonder meer het doel ook bereikt is. We proberen zaken in gang te zetten, inwoners, ondernemers, scholen en kinderen zodanig te faciliteren zodat we in de richting van de doelen bewegen. Alle acties en maatregelen dragen daaraan bij. De effectiviteit daarvan valt of staat met de samenwerking en inzet van alle partners, niet alleen bij die van de gemeente. Binnen onze financiële en personele middelen dragen wij bij aan de economie en het onderwijs in onze gemeente.