In de gemeente waar het goed wonen is gaat het om een gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgeving. Nu en later. In onze Toekomstvisie zijn daarom een aantal opgaven voor onze gemeente geformuleerd, waaronder Vitaal Platteland en De Allernieuwste Energie. Ook de visie Landschapspark Oude IJssel geeft richting aan ons handelen. Deze (deels wettelijke) opgaven, waar onze gemeente verantwoordelijk voor is, zijn omvangrijk en divers. Om die goed uit te voeren zijn concrete en waar mogelijk meetbare doelen geformuleerd, die rekening houden met zowel de lange als de korte termijn. Door opgaven te combineren worden beschikbare middelen efficiënt ingezet zonder kwaliteit of ambitie in te leveren.
In de woonkernen wordt ingezet op een thuis voor iedereen in een groene omgeving die bestand is tegen weersextremen. De woningbouwopgave vergt de komende jaren structurele gemeentelijke inzet. Zowel bij de uitbreiding van het woningbestand als bij het zorgvuldig beheer van het bestaande woningbestand en in met name de openbare ruimte gaat vergroening van de kernen hand in hand met klimaatadaptatie. De realiteit is dat overlast niet altijd kan worden voorkomen, maar de ruimte die beschikbaar is om ernstige schade door wateroverlast of extreme hitte tegen te gaan wordt daarvoor gebruikt.
De energie behoefte, met name voor elektriciteit blijven stijgen door de toename van het aantal huishoudens en de bedrijvigheid en het feit dat we meer elektrisch gaan rijden en van het aardgas afgaan en de vervanging grotendeels all-electric zal zijn. Meer ruimte voor de opwek van duurzame energie is nodig, maar gaat samen met blijvende aandacht voor slimme bespaaroplossingen.
Groei betekent ook nadrukkelijk aandacht voor mobiliteit. Zowel verduurzaming van vervoer als diversificatie van vervoersvormen zijn noodzakelijk om te voorzien in de behoefte van zowel utilitair als recreatief verkeer. De ingeslagen weg van afval naar grondstof (VANG) wordt vervolgd. De ambitie om een gemeente zonder afval te worden, wordt meetbaar gemaakt door kwantificeerbare doelen te formuleren.
In het buitengebied liggen grote complexe (verduurzamings-)opgaven waarbij de regie veelal bij de provincie en/of het Rijk ligt en de gemeente voornamelijk voor de uitvoering aan de lat staat. Op dit moment wordt het beleid vooral door mede-overheden ontwikkeld. Duidelijk is wel dat de uitvoering van de - deels nog te maken keuzes - moet plaatsvinden binnen gebiedsprocessen. Welke inzet van de gemeente wordt verwacht moet blijken als het provinciale programma klaar is. De nationale en provinciale ontwikkelingen voor het landelijk gebied worden nauwlettend gevolgd en waar mogelijk levert de gemeente - gevraagd en ongevraagd - input.
Wat geven we eraan uit?
In totaal geven we binnen programma 1 ongeveer € 44 miljoen uit. In onderstaand overzicht is te zien waar het geld naar toe gaat.