Waarom
Na de uitdagingen als gevolg van de coronacrisis en oorlog in Oekraïne inclusief de gestegen energieprijzen zien we dat de grote ontwikkelingen en transities effect hebben op de samenleving, de economie, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Denk hierbij aan de klimaatveranderingen, vraagstukken rondom energie en verduurzaming, de stikstofcrisis en transitie in de landbouw, het tekort op de arbeidsmarkt en de vergrijzing van de bevolking.
Hoewel we ons als gemeente de afgelopen periode vooral hebben gericht op het verlenen van (acute) ondersteuning, ligt de focus voor de komende periode vooral op het realiseren van plannen en faciliteren van ondernemers. Daarbij dienen de SDG’s als leidraad.
Als gemeente willen we al onze inwoners zo goed en waar maar mogelijk ondersteunen en helpen, maar we kunnen dat niet alleen en zijn afhankelijk van andere partijen. We gaan bijvoorbeeld niet over de inhoud van het onderwijs, maar zetten wel in op adequate onderwijshuisvesting en ondersteunen allerlei projecten die sterk aan het onderwijs gerelateerd zijn, van lokale projecten als Technobasis en laaggeletterdheid tot (Eu)regionale projecten met bijvoorbeeld thematafels en Duitse partners. Dat geldt ook voor onze inzet voor ondernemers waar we met de individuele agrarische ondernemer, toeristische ondernemer of winkelier kijken naar oplossingen. Op bedrijventerreinen ten slotte kijken we naar revitalisering en uitbreiding zodat bedrijven zich op kwalitatief goede locaties kunnen blijven ontwikkelen. Dit komt uiteindelijk de werkgelegenheid ten goede.
Waarmee
De beperkte, maar niet geringe invloed van de gemeente is al beschreven. Wat we hier vooral in willen benadrukken is dat de samenwerking met onze partners essentieel is om onze doelen te bereiken. We benoemen hieronder de belangrijkste, in willekeurige volgorde:
- De ondernemers. Er zijn meerdere keren per jaar bestuurlijke overleggen met de industriekringen, STROIJ, de winkeliersverenigingen en marktcommissie. In open dialoog praten we over wat er nodig is, wat de gemeente hier wel of niet in kan betekenen of kan faciliteren, maar ook wat ondernemers zelf kunnen bewerkstelligen als ze zich verenigen. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun medeondernemers, de leefbaarheid en de economische dynamiek. Goed voorbeeld hiervan is de netwerkplaats waarbij wij als gemeente de kennis van Saxion inschakelen zodat de toeristische ondernemers er hun voordeel mee kunnen doen of het door ons ingehuurde expertisebureau Firan waarmee industriële ondernemers in Varsseveld mogelijkheden geboden worden om te verduurzamen en hun energiehuishouding beter af te stemmen op hetgeen het net aankan.
- Het onderwijs. We kiezen hier voor twee rollen, waarbij onderwijshuisvesting een wettelijke taak is. Hiervoor gebruiken we het IHP. Daarnaast werken we samen met onderwijsinstellingen en andere partners om kansengelijkheid te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is LEA (Lokaal Educatieve Agenda) waar alle onderwijsinstellingen, kinderopvangorganisaties, jeugdzorgorganisaties en de GGD aansluiten om ontwikkelingen rondom kinderen en jeugd te signalen en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor interventies. Samen met deze partners maken we afspraken over waar we ons in 2024 op willen focussen en inzetten.
-De regio met de thematafels, Euregio’s, andere gemeenten. Deze samenwerkingsverbanden bieden ons de mogelijkheden om, vaak in triple helixverband, lobby te voeren en zaken op te pakken die de hele regio raken. Veel onderwerpen spelen lokaal, maar zijn regionaal op te lossen. We proberen hier kansen te pakken en synergie te organiseren. Een voorbeeld hiervan is het EMOIJ-project.
Hoe
Hoe we onze doelen concreet willen bereiken, is per doel uitgeschreven. De toekomstvisie geeft daarbij mede richting aan ons handelen en voor programma 3 gaat dit dan specifiek om recreatie en toerisme en florerende industrie. Daarbij is het niet zo dat als we alles gedaan hebben zonder meer het doel ook bereikt is. We proberen zaken in gang te zetten, inwoners, ondernemers, scholen en kinderen zodanig te faciliteren zodat we in de richting van de doelen bewegen. Alle acties en maatregelen dragen daaraan bij. De effectiviteit daarvan valt of staat met de samenwerking en inzet van alle partners, niet alleen bij die van de gemeente. Binnen onze financiële en personele middelen dragen wij bij aan de economie en het onderwijs in onze gemeente.
Wat geven we eraan uit?
In totaal geven we binnen programma 3 ongeveer € 6 miljoen uit. In onderstaand overzicht is zichtbaar waar het geld naar toe gaat.